20parken

20Parken: De Groote Peel

Vanaf 2014 zijn alle blogs die ik schrijf over mijn 20Parken Challenge ook op we12travel te lezen. Weten wat de challenge inhoudt? Check this.

Zo medio december besloten we dat het weer eens tijd werd om de gevulde speculaas, gourmetschotels en andere Sinterklaasperikelen achter ons te laten en weer eens op pad te gaan binnen Nederland. We bekeken de nationale parken kaart en prikten een bezoek aan Nationaal Park De Groote Peel.

P1000696

Heel veel tijd om ons bezoek goed voor te bereiden hadden we niet. Gelukkig zijn we in het bezit van een heel handig boekje van ANWB waar per nationaal park een wandelroute beschreven staat. Zo ook voor De Groote Peel dus. We besloten (schoon)moeder mee te vragen (zij woont daar in de buurt én houdt ook van wandelen) en zo was onze trip gepland. De dag voor ons uitstapje checkten we weeronline en wat bleek … regen, regen en nog eens regen. Tja, wat doe je dan? Thuis op de bank blijven hangen en nog maar weer een chocoladeletter oppeuzelen of toch gewoon gaan en het slechte weer trotseren? De keuze was snel gemaakt.

Bij de hoofdingang van De Groote Peel ligt een mooi en modern bezoekerscentrum. Ideaal voor een kop koffie, de aanschaf van een wandelkaart en een toiletbezoek. Na hier even bij gekletst te hebben met (schoon)moeder gingen we op pad. Het viel ons op dat de uitgestippelde wandelingen van het park niet langer dan 6 kilometer zijn, eigenlijk te kort voor ons. Gelukkig waren we al snel op pad en besloten we, ondanks het grauwe weer, de 12 kilometer lange ANWB route te volgen.

Nog een 500 meter onderweg kwamen we een van de beheerders van het park tegen. Die adviseerde ons helemaal naar de andere kant van het park te lopen omdat het daar superstil is en je praktisch niemand tegen komt. Nu denk je vast, he-le-maal naar de andere kant, maar met een grootte van 15 vierkante kilometer is het niet écht heel groot.

Het eerste deel van de route ging over een verhard fietspad en kwamen we regelmatig andere wandelaars tegen, maar al snel veranderde het fietspad in een modderig karrespoor dat ons diep het hoogveen in leidde.
gp2

Dit bleek het begin van een tocht door een eindeloze leegte. En een oorverdovende stilte. Niemand kwamen we in dit deel van het park meer tegen, slechts wat vogels en koeien hielden ons gezelschap. In de verte zien we een kerktoren en wat hoogspanningsmasten maar verder is het leeg. En kaal.  En vooral heel grijs. De zon probeert het deze dag niet eens.

P1000713 P1000705

Gelukkig mag het de pret niet drukken, zelfs niet als de regen door zet en de regenpakken toch écht aan moeten. We steken de veenplas Aan ‘t Elfde door over een smal dijkje en lopen over de grens tussen Noord Brabant en Limburg. Af en toe zien we een vogel maar de meeste zijn inmiddels gevlogen. Wanneer de regen echt met bakken uit de lucht komt zetten, pauzeren we even in een klein plaggenhutje, waarbij ik me zo voorstel dat, wanneer dit park internationale bezoekers zou krijgen uit pak ’em beet Amerika, zij dit huisje een geweldig Kodak moment zouden vinden.

P1000738

Het laatste deel van onze ontdekkingstocht voert ons over de knuppelpaden, een veilige manier om het veenmoeras te doorkruisen. Héél even heb ik de neiging om mijn voet in het pikzwarte water te steken om te ervaren hoe diep het is. Ik besluit het toch niet te doen…

P1000745

Aan het einde van de wandeling warmen we nog even op voor we in de auto terug naar huis stappen. De regenpakken kunnen weer uit maar de zon is nog steeds niet te zien. Jammer of niet, we hebben toch een leuke dag gehad in De Groote Peel.

gp1

P1000694

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *