20parken,  nederland

20 Parken challenge: Zuid-Kennemerland

Op 1 oktober 2013 begonnen we vol enthousiasme aan Antoā€™s 20 Parken Challenge, oftewel alle 20 Nederlandse nationale parken in 1 jaar bezoeken. Op dat moment zag het er naar uit dat 2014 een rustig reisjaar zou worden. Onze ā€œgrote tripā€ stond voor maart gepland en daarna hadden we niet veel tijd en geld meer over om nog andere reizen te maken. (Gelukkig) liep het anders dan gepland en verdween de 20 Parken Challenge een beetje naar de achtergrond. Maar helemaal van het toneel, is ie zeker niet…

Aan het begin van de zomer gingen we naar het nationale park Zuid-Kennemerland, een uitgestrekt duingebied met prachtige stranden, eindeloze landgoederen en gelukkig her en der een plukje bos (wij houden van het bos!). We beginnen onze dag met een treinreis naar Santpoort-Noord. Als enigen verlaten we hier de trein en al na zoā€™n 500 meter lopen, zitten we op de geplande route: het Nederlands Kustpad. Al snel gaat het asfalt over in een onverhard pad en zo lopen we het nationaal park Zuid-Kennemerland binnen. Het eerste deel van de tocht voert ons door een jong loofbos. De vogels fluiten en een veldmuisje kijkt ons van afstand nieuwsgierig aan.

Al snel verandert het landschap en laten we de bossen achter ons. Het kan ook haast niet anders want over slechts een paar kilometer moeten we volgens de kaart al bij zee aankomen. We beklimmen een duin en hebben een prachtig 360 graden panorama, het enige dat de stilte hier doorbreekt, zijn de laag overvliegende jumbojets die binnen enkele ogenblikken na Zuid-Kennemerland op Schiphol landen. We besluiten ons er niet aan te storen en lopen naar onze lunchplek. Echter blijkt het pad hier afgesloten in verband met hoog water en moeten we onze route over een fietspad vervolgen. Jammer maar het is niet anders.

Net voor de zee in zicht komt, vinden we een fijn plekje bovenop een duin. Vanaf hier kunnen we de Schotse hooglanders en paarden beneden ons goed in de gaten houden. We eten een boterham en genieten van de vroege zomerzon op ons gezicht. Het is heerlijk toeven maar we moeten echt nog even door, op naar zee!

Nog geen kwartiertje later is het zo ver. De stilte die ons tot dan toe omringde, is plotseling verdwenen wanneer we het strand op lopen. Families met kinderen, stellen met honden en zelfs opa en oma hebben hun weg naar het strand gevonden. Toch is het heerlijk en ondanks de straffe wind is het puur genieten. De ruisende golven en de krijsende meeuwen vormen een schril contrast met de stille duinen waar we ons nog geen half uur geleden in bevonden.

Vanaf hier zijn er twee mogelijkheden: we lopen terug naar het spoor of vervolgen de route over het strand naar Zandvoort. Alhoewel we uiteindelijk wel in Zandvoort uit willen komen (we hebben gepland daar een borrel te doen met de Bongo bon die we van vrienden hebben gekregen) besluiten we toch de rust en stilte van het achterland weer op te zoeken. Maar niet voor we een pauze bij strandtent Parnassia hebben genomen. Hier is het heerlijk toeven en met enige moeite zetten we ons er toe, de wandeling weer op te pakken.

Op de route terug door het achterland is het aanzienlijk drukker en wordt het al snel duidelijk dat fietsen de huidige rage is in Nederland. Bij het Vogelmeer beklimmen we een uitzichtpunt en in de verte zien we de indrustrie van Ijmuiden liggen. In Nederland lijkt het soms onmogelijk Ć©cht even weg te zijn van van alles. Rondom het meer hebben de bijzondere konikspaarden zich verzameld, sinds het zien van ā€œDe nieuwe wildernisā€ een begrip in de Nederlande natuur. Onderweg wordt de route nog even geblokeerd door een aantal Schotse hooglanders. Andere dagjesmensen durven er niet omheen maar gelukkig zijn wij gewend aan deze reuzen die we wekelijks tegenkomen op de Veluwe. Ze schenken ons nauwelijks aandacht en hebben het niet eens in de gaten dat ze de weg versperren. Al snel bereiken we het bezoekerscentrum van Zuid-Kennemerland en het terras. We besluiten door te lopen naar NS Station Overveen, waar we op de trein richting Zandvoort stappen.

Nippend van een glas Sauvignon Blanc en met de zon op ons gezicht kijken we terug op een heerlijke, afwisselende dag. De prachtige bossen, het heuvelachtige landschap en uiteindelijke de eindeloze zee maken het nationaal park Zuid-Kennemerland tot een waar paradijsje in het dichtbevolkte westen van Nederland.

Het bezoek aan Zuid-Kennemerland was het tiende van de 20 Parken Challenge. Laten we het er dus maar op houden dat de Challenge mislukt is want over nog geen 2 weken is het 1 oktober 2014 en is het jaar voorbij. We hebben nog 9 parken te gaan maar zijn er niet rouwig om dat onze missie niet geslaagd is. Immers: we hebben nog veel te zien en een nieuw reisjaar voor ons. Blijf onze avonturen dus zeker volgen!

In plaats van het toevoegen van fotoā€™s van onze wandeling hebben we een korte filmimpressie gemaakt:

Ook op pad in dit gebied? Wij maakten de NS wandeling, die je hier kunt vinden.

Meer lezen over de andere nationale parken die wij bezochten? Hier vind je alle posts. EĆ©n keer per week plaatsen we een blog in het Nederlands, klik op de categorie NL om al onze Nederlandse artikelen te lezen!

Psst: delen = fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Receive a FREE and INSPIRING day hike packing list!

Sign up for my weekly hiking newsletter now and receive a FREE and INSPIRING day hike packing list that can be used for all your future hikes.