we12hike

De 17 mooiste wandelingen van 2017

December is here! En dus is het weer tijd voor de eindejaarslijstjes. Vorig jaar sloeg ik ze vanwege privé redenen even over maar stiekem zijn ze gewoon te leuk om te schrijven. Het doet me namelijk weer even inzien hoeveel moois ik heb mogen ervaren dit jaar. Een bijzonder jaar want … ik deed mee aan de #wandel1000kmin2017 challenge oftewel ik wandelde ruim 1.000 kilometer. Een mijlpaal die ik onlangs in Nepal bereikte en met nog een halve maand te gaan, ben ik dus nog niet eens uitgewandeld voor dit jaar. Maar goed, het leek me dus wel leuk om mijn serie eindejaarslijstjes te beginnen met de 17 mooiste wandelingen van 2017. Hier komen ze, in willekeurige volgorde:
 

1. Harding Icefield, Alaska

Eén van mijn allerfavorietste (is dat een woord? de spellingscontrole vindt van niet, maar ik vind van wel) wandelingen ter wereld is de Harding Icefield Trail in Alaska. Ik liep hem inmiddels drie keer en alhoewel ook hier veel te merken is van de opwarming van de aarde en de Exit Glacier elk jaar een stukje korter wordt, geniet ik er elke keer dat ik hier ben weer even veel van. Meer lees je in deze blog over Anto aan het einde van de wereld bij de Harding Icefield.
 
hiking the harding icefield trail alaska
 

2. De Groene Ring, Lech, Oostenrijk

Afgelopen zomer reisde ik voor We12travel naar Oostenrijk en één van de mooiste wandelingen die ik hier maakte, was traject 1 van De Groene Ring. Dit is een wandeling van drie trajecten door de bergen rondom Lech in Vorlarlberg, gebaseerd op de in de winter immens populaire Witte Ring. Meer over deze tocht en mijn andere favoriete wandelingen in Lech lees je in deze blog.
 
wandelen in lech zurs hiking in lech
 

3. NS Wandeling Holterberg, Salland

Eén van mijn favoriete gebieden om te wandelen in Nederland is het nationale park de Sallandse Heuvelrug. Afgelopen winter liep ik hier de NS Wandeling Holterberg. Het had de dagen voor mijn wandeling flink gevroren en een beetje gesneeuwd en dus wandelde ik door een prachtig winters landschap. Overigens is deze tocht van Nijverdal naar Holten sowieso een aanrader, ik liep hem jaren terug ook eens in de zomer en een keer in de herfst.
 
wandelen in salland
 

4. Poon Hill, Nepal

Ik zal niet mijn hele Nepal tocht als hoogtepunt noemen, maar één van mijn favoriete dagen uitlichten, namelijk de dag dat ik naar Poon Hill op 3.210 meter liep. Poon Hill is een populaire bestemming voor toeristen die een niet al te lange trektocht willen maken (duur 3-5 dagen) en te bereiken vanuit het dorpje Ghorepani. De heuvel staat erom bekend dat je hier bizar mooie uitzichten hebt op de Himalaya en het Annapurna massief en op maar liefst drie achtduizenders: Dhaulagiri, Annapurna I en Manaslu.
 
annapurna base camp trek annapurna sanctuary trek nepal
 

5. Into the Glacier, IJsland

Aan het begin van het jaar werd één van mijn dromen werkelijkheid, want ik ging de excursie Into the Glacier doen tijdens een werkbezoek aan Reykjavík. Vanuit hier deed ik Into the Glacier, oftewel een wandeling in de Langjökull. De wandeling op zich is ongeveer een kilometer maar in totaal doe je er ongeveer een uur over, ook omdat je op diverse plekken uitleg krijgt en het soms best glad kan zijn!
 
into the glacier iceland
 

6. Skyline Trail, Mt. Rainier NP, USA

Tijdens mijn roadtrip door de Pacific Northwest in Amerika maakte ik diverse bijzondere wandelingen. Eén van de tochten die me het meeste is bijgebleven, is die over de Skyline Trail in Mount Rainier National Park. Ik stond aan de voet van deze bijzondere berg, geflankeerd door rivieren van ijs en een felgekleurde bloemenpracht. Helaas kon ik niet de hele trail doen omdat er (zelfs eind juli) nog een flink pak sneeuw lag, een goede reden om nog een keer terug te gaan dus.
 
reis door de pacific northwest
 

7. Östgötaleden, Zweden

Ik liep een klein stukje van de Zweedse Östgötaleden toen ik voor We12travel op reis was in het bijzonder mooie en rustige Östergötland. Ik kampeerde hier aan een klein meertje en zag en hoorde 24 uur lang niks anders dan de stilte van de natuur. Een hele bijzondere ervaring! Meer over deze reis lees je hier.
 
Zweden wandeling
 

8. Campuhan Ridge, Ubud, Bali

Alhoewel toeristisch vond ik de wandeling over Campuhan Ridge bij Ubud op Bali echt geweldig. Niet te zwaar en met prachtige uitzichten over de wijde omgeving en de rijstvelden. Ik startte de wandeling al vroeg in de ochtend dus er was bijna niemand, maar wat was het mooi!
 
campuhan ridge walk bali
 

9. Herfstwandeling in Veluwezoom NP

Tussen Indonesië en Nepal was ik een dikke week in Nederland, een week waarin het vooral heel regenachtig en donker weer was. Op de maandag (en de dag dat ik dus eigenlijk aan het werk wilde zijn) brak de zon ineens door en even snel besloot ik naar de Veluwezoom te rijden en daar mijn favoriete wandeling te doen, de Kammenroute. De herfstkleuren waren prachtig, hier vind je mijn fotoverslag.
 
herfstwandeling in veluwezoom nationaal park
 

10. Mirror Lake, Mount Hood, USA

De mooiste korte wandeling die ik in Oregon maakte, was toch wel die naar Mirror Lake in het Mount Hood Park. Het is een tocht van ongeveer een uur naar een prachtig bergmeer waar, met goed weer, de reflectie van Mount Hood in weerkaatst. Ik had geluk (en dus goed weer) en genoot enorm van dit mooie stukje natuur.
 
mirror lake mount hood
 

11. Westerwald Steig, Duitsland

In september liep ik een stukje van de Westerwald Steig in Duitsland, één van de Top Trails of Germany. De hele trail is zo’n 253 kilometer lang, ik deed drie verschillende secties en in totaal een dikke 60 kilometer. Gezien het de meeste tijd met bakken uit de lucht kwam, was het heerlijk rustig op de tocht en enorm genieten van de stilte en uitgestrektheid van de Duitse natuur.
 
westerwaldsteig2
 

12. Mount Scott, Crater Lake NP, USA

In Crater Lake National Park waren veel trails nog gesloten vanwege de sneeuw, maar de belangrijkste tocht die ik wilde doen was open: Mount Scott. Met 2.721 meter is dit de hoogste berg van het park en vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de wijde omgeving. Het was mijn eerste fikse solo hike van die reis en ik zal de immense vergezichten echt nooit vergeten.
 
mount scott crater lake
 

13. Mount Rinjani, Lombok, Indonesië

Een belangrijke tocht die natuurlijk niet op mijn lijstje mag ontbreken, is die naar de top van Mount Rinjani op Lombok. Het was hel om er te komen, maar wat was het bijzonder om daar op de top van de vulkaan te staan en uitzicht te hebben over een enorm wolkendek. Mijn hele verslag over de helletocht naar de top lees je hier.
 
beklimming van mount rinjani 2
 

14. Machhapuchhre Base Camp naar Annapurna Base Camp, Nepal

De mooiste sectie van mijn trektocht door Annapurna Sanctuary was toch wel die van MCB naar ABC. Hier zit je namelijk boven de boomgrens en worden de besneeuwde pieken rondom je pas echt goed zichtbaar. Het is geen makkelijke tocht omdat je al snel na het verlaten van MBC de 4.000 meter passeert en dit best het één en ander doet met je lijf, maar elke zucht en hartklopping is de moeite meer dan waard! Meer foto’s van mijn tocht vind je hier.
 
annapurna base camp trek annapurna sanctuary trek nepal
 

15. NS Route Zuid-Kennemerduinen

Buiten de Veluwe is één van mijn andere favoriete plekken om te wandelen in Nederland het Zuid-Kennemerland Nationaal Park. Ik probeer hier één keer per jaar naartoe te gaan en doe dan meestal de NS Route Zuid-Kennemerduinen. Deze combineert bos met duinen en strand, ideaal voor de eerste echte zonnige dag van het jaar dus!
 
wandelen in zuid-kennemerland
 

16. Klahhane Ridge, Olympic National Park, USA

Een andere toffe wandeling die ik maakte in Amerika was die naar Klahhane Ridge in Olympic National Park. Dit park bezoeken was altijd al een droom van mij omdat ik het vanuit Vancouver Island (Canada) al meerdere keren had zien liggen. Vanaf de ridge had ik deze keer dus een prachtig uitzicht over Canada. Het was een heel bijzonder moment om het nu eens van de andere kant te mogen zien!
 
klahhane ridge
 

17. N70, Nijmegen

Binnen Nederland kun je natuurlijk maar beperkt trainen op het lopen van bergtochten. Een hike die ik regelmatig probeer te doen is de N70 bij Nijmegen. Deze tocht van ruim 14 kilometer voert je door prachtige landschappen en beekdalen en kent een ongelofelijk hoogteverschil voor Nederlandse begrippen. Plus aan het einde van de tocht kun je pannenkoeken eten bij De Duivelsberg. Ik liep hem dit voorjaar met Jacomijn en wil proberen hem aankomende week nogmaals te doen…
 
n70 nijmegen
 
Dit waren ze, mijn 17 mooiste wandelingen van 2017. Ik moest soms even nadenken van ‘goh ben ik niet iets vergeten’ maar volgens mij is de lijst redelijk compleet. Uiteraard waren er meer wandelingen die ik niet noemde, vooral heel veel tochten over de Veluwe, maar ook in Amerika bijvoorbeeld. Toch vond ik het belangrijk een gevarieerde lijst te maken en ik denk dat het bij deze aardig gelukt is.
 
Wat was jouw favoriete wandeling van 2017?
 
Meer lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
De 10 mooiste meerdaagse trektochten ter wereld
De beste wandelgebieden voor deze winter
De mooiste wandelingen in Patagonië
 
Nieuw hier en benieuwd wie ik ben? Check dan mijn bio! Volg me voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

10 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *