oostenrijk,  we12inspire

10 x Waarom Oostenrijk mij blij maakt

Waar ik vroeger als meisje baalde van het feit dat mijn ouders niet voor de camping in Frankrijk, maar een pension in Oostenrijk kozen, kan ik daar nu alleen maar heel blij mee zijn. Onze vakanties in Oostenrijk legden bij mij namelijk de basis voor een immense liefde voor de bergen. Ondanks dat Oostenrijk nog steeds een beetje een suf imago heeft onder jongeren, is het nog steeds één van mijn favoriete bestemmingen om naartoe te reizen en probeer ik dat elk jaar ook minstens één keer te doen. Mijn liefde voor Oostenrijk bestaat al zo’n dertig jaar en zit diep. Héél diep. Dit is waarom:
 

1. De bergen

Need I say more? De bergen baby! Het waren de eerste bergen die ik ooit zag toen mijn ouders me voor het eerst meenamen naar Oostenrijk. Van tevoren had mijn moeder me gewaarschuwd dat we héél lang in de auto moesten zitten en dat we naar een plek gingen waar ze hele hoge bergen hebben. Toen we de grens tussen Duitsland en Oostenrijk overstaken in onze oranje Opel Kadett, schijn ik tussen mijn ouders door naar de bergen gekeken te hebben (dat kon toen nog, ik bedoel, gordels, wat zijn dat?) en geroepen te hebben: ‘hoog? Dat is helemaal niet hoog!’. Inmiddels weet ik natuurlijk wel beter en zijn de bergen echt mijn reden nummer 1 om steeds weer op reis te gaan. Zonder bergen is een reis voor mij per definitie al minder interessant.
 
wildekaiser-chapel
 

2. Schnitzels

Mijn favoriete Oostenrijkse eten is toch wel de schnitzel. Ik eet ze al van kinds af aan en nergens ter wereld maken ze zo’n goede Wiener Schnitzel als in Oostenrijk. Het liefst eet ik hem met een schijfje citroen, beetje zoete bessenjam en een lading Hausgemachte Kartoffelsalat. Hemels!
 

3. De stilte van de bergmeren

Urenlang kan ik aan een bergmeer zitten en dan de natuur in staren. Kijken naar het water, de omringende bergen, pootje baden en gewoon zijn. Veel bergmeren liggen op grote hoogte, maar enkele van de meest panoramische meren vind je ook langs de snelweg. Lees hier mijn blog over de mooiste bergmeren van Oostenrijk langs de snelweg, oftewel die iedereen kan bezoeken zonder veel moeite. Doe mij zo’n cabin daar, please!
 
mittersee-1-1000x664
 

4. Koeien met koeienbellen

Er is niks beter dan wakker worden en/of wandelen tussen de koeien met koeienbellen. Zodra je in Oostenrijk bent, komt dit onmiskenbare geluid je van alle kanten tegemoet. Alhoewel het ‘s nachts in de berghut natuurlijk weinig relaxt is wanneer je wilt slapen, kan ik me er nooit aan ergeren. Koeien zijn nergens ter wereld zo hip als in Oostenrijk!
 

5. De kneuterige hotels en pensions met bloemen aan het balkon

Je weet dat je in Oostenrijk bent wanneer … je pensions en hotels met houten balkons en bloemen er aan ziet. Echt het toppunt van kneuterig maar oh zo fijn en herkenbaar. Moderne hotels hoeven van mij in Oostenrijk dan ook niet, hoe kneuteriger, hoe beter!
 

6. Kaiserschmarnn

Geen idee wat Kaiserschmarrn zijn? Een soort van kapotte pannenkoek, maar dan anders. Het beste te eten met een flink laag pruimenjam of een klodder appelmoes. Plus poedersuiker natuurlijk. Vooral lekker om te delen want de porties zijn echt mega, meestal kan ik hem zelf niet in mijn eentje op.
 
kaiserschmarrn
 

7. De taal

Alhoewel ik niet echt een fan van de Duitse taal ben, vind ik het Oostenrijks iets charmants hebben. Het klinkt een stuk minder hard dan het gewone Duits en men praat een stuk gemütlicher en platter lijkt het wel. Op zich spreek ik prima Duits, maar wanneer er twee Oostenrijkers onderling met elkaar praten heb ik wel soms moeite om het te verstaan. Servus is vaak mijn meest gebruikte woord (= een groet wanneer je elkaar tegen komt in de bergen) en inmiddels, na 5 dagen Oostenrijk, gaat het communiceren met de locals me alweer prima af.
 

8. De wandelmogelijkheden

In Oostenrijk kun je werkelijk overal wandelen. Of het nu een ommetje rondom een meer is of een lange hike door te bergen, je raakt er qua wandelmogelijkheden echt nooit uitgekeken. Daarnaast hebben ze er overal hutten zodat je je tent in ieder geval niet mee hoeft te slepen op een trektocht. Mijn meest memorabele nacht ooit in een berghut was ergens op de Berliner Höhenweg waar we zo dicht op elkaar sliepen in de Lager (= slaapzaal) dat ik de adem van de vreemde meneer naast mij op mijn arm voelde. Niet leuk, wel memorabel.
 
Lees hier al mijn artikelen over wandelen in Oostenrijk
 
wandelpad oostenrijk
 

9. Apfelstrudel

Mit Sahne Bitte! Echt waar, het maakt me niet uit hoe vol ik zit na een diner maar een Apfelstrudel gaat er altijd nog wel in. ALTIJD. Overigens vind ik Apefelstrudel ook de enige lekkere Strudel, ooit nam ik Topfenstrudel (= een soort van yoghurt/kwark) en die was echt niet lekker. Wanneer je dus de keuze hebt, zou ik zeker voor de Apefel gaan. Met een flinke lading Sahne dus, die overigens wel zonder suiker is. Dat vond ik als kind niet lekker dus gooide mijn moeder standaard een flinke lading suiker over de slagroom. Yikes…
 

10. Kabelbanen

Ik vind kabelbanen echt vet cool en als kind heb ik er zelfs ooit een spreekbeurt over gehouden. Al van jongs af aan kwam ik dus met mijn ouders in Oostenrijk en het jaarlijkse hoogtepunt van zo’n vakantie was dus als we met de kabelbaan de bergen in gingen. Wat een feestje! Inmiddels ben ik vijf dagen in Oostenrijk en heb ik al vier tochten met een kabelbaan erop zitten. Vanmiddag maak ik de vijfde!
 
Dit waren mijn tien redenen dat ik van Oostenrijk hou. Ik had er zonder problemen nog tien kunnen bedenken maar dan was het wellicht saai geworden. Denk bijvoorbeeld aan de Mozartkügeln, Käsespätzele, de outdoor mentaliteit, Wenen en nog veel meer. Laat het me weten in de comments als ik nog iets vergeten ben!
 

15 Comments

 • Aad Spronk

  Wat een mooi verhaal en zo herkenbaar. Ik was 6 jaar toe ik voor het eerst in Oostenrijk kwam, Damuls in Vorarlberg. Na deze kennismaking was ik verkocht aan de bergen. Kom nog iedere winter in Au im Bregenzerwald om te skiën, dus voor mij ontbreekt dit nog aan jouw lijstje. Qua bergen in de zomer zijn we iets opschoven naar de Dolomieten, Grodnertal.

 • Wendy

  Ik houd vooral van Oostenrijk omdat je er heerlijk kunt skiën. De mooie dagtochten die je kunt maken in de grote skigebieden zijn mijn favoriet. En na afloop een drankje doen bij de gezellige apresski. Top!

  • anto

   Jaaa … ik moet wel zeggen dat ik de vorige keer dus geen sneeuw had in de winter … heb het gevraagd bij de mensen die ik sprak deze reis en die gaven idd aan dat het rond kerst niet meer sneeuwzeker is helaas.

  • anto

   Joh, echt? Haha! Ik ben nog niet eerder in het Ötztal geweest maar heb er veel over gehoord. Mocht ik die kant op gaan dan kom ik zeker even bij je terug voor het adres van die beste schnitzel 😉

 • Jessica

  Jaaaa die prachtige landschappen met bergen en meren <3 Al heb ik dit jaar voor het eerst Kaiserschmarnn op en ik moet zeggen dat ik alleen voor dat ook al terug die kant op zou gaan haha. ;p

 • ivonne

  Jaaah! Oostenrijk is een heerlijk land. Ik was er twee keer met mijn ouders en broer en zelf ook al een paar keer. De laatste 2 keer hadden we helaas niet zo veel geluk met het weer (regen). Ik vind alles geweldig aan Oostenrijk, behalve de horzels, dat zijn echt nare krengen!

 • Marcella

  Ik krijg echt steeds meer zin om terug te gaan naar Oostenrijk! Ik ben er nog maar 1x geweest en dat was maar een weekje in de regio salzburgerland. Ik vond het er heerlijk en zei dat ik graag terug wilde, maar dat heb ik nog niet gedaan. Zeker eens doen dus! Lijkt me heerlijk om er een wandeltrip te doen, de natuur is er geweldig!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *